Έκθεση «Η γλώσσα της πέτρας»
11 σχέδια του Le Corbusier από το Ταξίδι της Ανατολής
10 Απριλίου – 21 Απριλίου 2012
Στον Εκθεσιακό χώρο του Βιβλιοπωλείου «Discover”
Πατρέως 30,
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Δευτέρα ,Τετάρτη, & Σάββατο: 09:00 – 14:00
Τρίτη,Πέμπτη & Παρασκευή: 09:00-14:00 & 17:30-21:00
Λίγα λόγια…..
Στα 24 χρόνια του ο Le Corbusier ξεκίνησε, μαζί τον φίλο του August Klipstein, ένα μεγάλο ταξίδι μαθητείας, που ονόμασε Ταξίδι της Ανατολής. Με αφετηρία το Βερολίνο, διέσχισαν διαδοχικά την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία για να τελειώσει ο ίδιος τη διαδρομή στη La Chaux-de-Fonds. Ταξιδεύοντας με τραίνο, με άλογο, με πλοίο και συχνότερα με τα πόδια, μπόρεσαν να επισκεφθούν τα σημαντικότερα μνημεία (τα μεγάλα τζαμιά της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης, τον Παρθενώνα, τους Δελφούς, το Άγιο Όρος, το Πάνθεον, τη βίλλα του Αδριανού) και να ανακαλύψουν τις ζωντανές και λαϊκές παραδόσεις περιοχών στις οποίες δεν σύχναζαν τότε ακόμα οι τουρίστες.Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο Le Corbusier έκανε περισσότερα από 300 σχέδια, γέμισε έξι σημειωματάρια με σκίτσα και σχόλια, τράβηξε πάνω από 400 φωτογραφίες σε γυάλινες πλάκες με μια Cupido 80. Έγραψε επίσης εκατοντάδες γράμματα στους γονείς του και τους φίλους του - κυρίως στον William Ritter - και έστελνε ανταποκρίσεις από το ταξίδι του στην εφημερίδα Feuille d’Avis της La Chaux-de-Fonds. Το Ταξίδι της Ανατολής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του αρχιτέκτονα και του καλλιτέχνη. Με βάση τις σημειώσεις του και τα άρθρα που δημοσίευσε στη Feuille d’Avis, ο Le Corbusier έγραψε μια αφήγηση που μάταια προσπάθησε να εκδώσει από το 1912 ως το 1914. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά από το ταξίδι, ο Le Corbusier επιστρέφει στο χειρόγραφό του.
Τον Ιούλιο του 1965, ένα μήνα πριν το θάνατό του, κάνει τις τελευταίες διορθώσεις στο Voyage d’Orient που θα εκδοθεί τελικά το1966 στις εκδόσεις Forces vives.
Τον Απρίλιο του 1911 ο Le Corbusier συμμετείχε στην έκθεση του τμήματος γλυπτών, ζωγράφων και αρχιτεκτόνων του Neuchatel με δώδεκα ακουαρέλες που ονόμασε Η γλώσσα της πέτρας και τις είχε κάνει με βάση τα σκίτσα του ταξιδιού της Ανατολής (Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Πομπηία) και των προηγούμενων περιηγήσεων στην Ιταλία (Φιέζολε και Σιένα) το 1907 και τη Γερμανία το 1910 (Πότσνταμ) και το 1911 (Φρανκφούρτη). Αντίγραφα των έργων αυτών - τα πρωτότυπα είναι πολύ ευπαθή - παρουσιάζονται ταυτόχρονα από το Ίδρυμα Le Corbusier στην έκθεση της Maison La Roche στο Παρίσι και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Η έκθεση είναι διοργανωμένη από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα LE CORBUSIER και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου