Το Βιβλιοπωλείο "Discover"
και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο
σας προσκαλούν
την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:30
στον χώρο εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό
(Πατρέως 30, Πάτρα, Τηλ.:2610624916)
σε μια συνάντηση με τη
Σοφία Δημοπολου
με αφορμή το νέο βιβλίο της
"Σε σωστή ώρα νυχτώνει"
Θα μιλήσουν οι:
Μαίρη Σιδηρά, Φιλόλογος,
Αφροδίτη Δημητρακοπούλου, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης
Καλαβρυτινών Πάτρας (Αναγνώστρια)
Νίκος Ελευθερίου, Δημοσιογράφος
Η παρουσίαση του βιβλίου "Σε σωστή ώρα νυχτώνει",
από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η Σοφία Δημοπούλου ανάμεσα σε ανθρώπους που την αγαπούν και τη θαυμάζουν, μίλησε για το βιβλίο της αγγίζοντας την καρδιά μας. Ομιλητές ήταν:
Ο Γιώργος Καρελιάς
Ο Γιάννης Παπαγιάννης
Η Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Η Ευγενία Δημητροπούλου
Και, βεβαίως, η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου.
Συντελεστές του υπέροχου βίντεο που κατάφερε να μεταφέρει όλη τη μαγεία της βραδιάς. Ευχαριστώ θερμά τον καθέναν ξεχωριστά για τον ρόλο που είχε στο υπέροχο αυτό αποτέλεσμα.
Σκηνοθέτης: Σπύρος Ν. Ταραβήρας
Διευθυντής φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης
Ηχοληψία: Αντώνης Σαμαράς
Μοντάς: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής
2η Κάμερα: Στέλιος Κουκουβιτάκης
Βοηθός καμέραμαν: Παναγιώτης Ταραβήρας
«Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία. Δύο οικογένειες, στον ανελέητο χορό της μοίρας, άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε αποκλίνουν. Την τελική έκβαση της ιστορίας τους θα αποφασίσει η ζωή, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να αποφασίζει — και πάντα στη σωστή ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα..».
Η ιστορία δυο αδελφών που ζουν η μια στην Πάτρα σε ένα περιβάλλον αστικό και εύπορο και η άλλη στην αχαϊκή επαρχία με τις ζωές τους να μπλέκονται ολοένα και περισσότερο, όλο και πιο δραματικά, αγνοώντας η μια την ύπαρξη της άλλης. Τι προκάλεσε την ιδέα αυτής της ιστορίας;
Η ιδέα γεννήθηκε όταν έφτασαν στα χέρια μου γράμματα και έγγραφα της οικογένειάς μου που χρονολογούνται από το τέλος του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Μέσα από αυτά γνώρισα άγνωστες πτυχές όχι μόνο της οικογενειακής μου ιστορίας, αλλά και της ιστορίας της Ελλάδας. Όλη αυτή τη συγκίνηση που ένιωσα διαβάζοντάς τα και σκαλίζοντας το παρελθόν, θέλησα να την μεταγγίσω με κάποιον τρόπο. Έτσι, μπλέκοντας τα πραγματικά με τα φανταστικά στοιχεία, προέκυψε το μυθιστόρημα αυτό.
Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις και να μοιράζεσαι με τον κόσμο πραγματικά στοιχεία της οικογένειάς σου;
Γενικά είναι δύσκολο να διαχειρίζεται κανείς πραγματικά στοιχεία, όχι μόνο αυτά της οικογενείας του, αλλά και τα ιστορικά. Όσον αφορά στα πρόσωπα, ήμουν όσο μπορούσα πιο προσεκτική, προσπαθώντας να τα σκιαγραφήσω με σεβασμό στη μνήμη τους και συνέπεια στον πραγματικό τους χαρακτήρα. Όσο μπορούσα βέβαια να τον προσεγγίσω από την απόσταση που μας δίνει ο χρόνος. Όσον αφορά στα γεγονότα, προσπάθησα να είμαι ακριβής διασταυρώνοντάς τα, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την αλληλογραφία, ιστορικά βιβλία για την περιοχή της Αχαΐας, αλλά και τον τοπικό Τύπο της εποχής.
Το συγκεκριμένο βιβλίο, απαιτούσε και μεγάλη ιστορική έρευνα αλλά και προσοχή. Υπήρξαν φορές που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε ή που μετανιώσατε για την επιλογή της συγκεκριμένης εποχής;
Η αλήθεια είναι πως ήταν φορές που αισθάνθηκα πως έπλεα σε έναν ωκεανό από πληροφορίες που έπρεπε να αξιολογήσω και να ταξινομήσω κι άλλες φορές πως μου έλειπε μια συγκεκριμένη πληροφορία, πως γύρευα ψύλλους στα άχυρα. Όμως δεν μετάνιωσα ούτε μια στιγμή, γιατί η διαδρομή αυτής της έρευνας μου πρόσθεσε γνώση που δεν θα είχα αλλιώς αποκομίσει και επιπλέον με γέμισε συναισθήματα και αν θέλετε, κάποιες φορές, με αισιοδοξία. Αν εκείνοι οι άνθρωποι τα κατάφεραν τότε, γιατί όχι κι εμείς;
Η Ελλάδα στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα του σήμερα... Η ιστορία επαναλαμβάνεται τελικά;
Στο συγκεκριμένο βιβλίο το φόντο είναι και πάλι η Ελλάδα της κρίσης, η πτώχευση, τα δάνεια, η οικονομική δυσπραγία. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως η Ιστορία κάνει κύκλους. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα διδάγματα από το παρελθόν. Επιπλέον πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από το γεγονός πως κάποια στιγμή ο κύκλος κλείνει και πως εμείς έχουμε και το χρέος και τη δύναμη να τον κλείσουμε.
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου μιλά στο metrogreece.gr για το νέο της μυθιστόρημα
Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου (christina.diamantopoulou@gmail.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου