Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος "Να φοβάσαι τον άνδρα..."


"Να φοβάσαι τον άνδρα..."
Λίγα λόγια για το βιβλίο...


Αρκεί ο χρωστήρας στα χέρια ενός άνδρα, για να αντέξει τον οικτρό συμβιβασμό της ζωής του;
Αποτελεί διέξοδο στη μοναξιά μιας γυναίκας, η εμμονή με την καριέρα της;
Πόσο μπορεί ο Νίκος και η Έλλη να συμβιώνουν, όταν το έλλειμμα αυτοεκτίμησης και των δυο, οδηγεί στο μίσος και την εκδίκηση;
Κι αν τα ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή μας είναι καμώματα της μοίρας, τα πάθη που αναστατώνουν την καρδιά μας ποιος τα χρεώνεται; Οι τρίτοι ή το ένστικτο που αδημονεί να επιβληθεί στη λογική;
Μια ιστορία, όπου ο έρωτας, η αγάπη, η πολιτική, η φιλοσοφία και η τέχνη, συναποτελούν τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας που συγκρατεί την αρχή και το τέλος.
Γιατί το Παρελθόν και το Μέλλον της ζωής του καθενός μας, έτσι κι αλλιώς, συναντώνται στο Παρόν...


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα....

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας το 1958 και είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος. Στο παρελθόν εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και υπήρξε συνδικαλιστής του αυτόνομου και ανένταχτου συνδικαλιστικού κινήματος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην τότε Τράπεζα Πίστεως και μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Παραιτήθηκε το 1997 και αποχώρησε οριστικά από το συνδικαλισμό λόγω διαφωνίας του με την κομματικοποίηση και την ευκαιριακή πολιτική του κινήματος. Κατά τα έτη 1994-1995 εξέδιδε την εφημερίδα "Αίσθηση Λόγου και Τέχνης" την πρώτη free press, μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Συνεργάστηκε δημοσιογραφικά με τις εφημερίδες "Καθημερινή της Κυριακής", "Νίκη", "Επενδυτής του Σαββάτου", "Real news", "Έθνος" και τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Επειδή", "Homme", "Πανόραμα", "Μομέντο", "Paper" και "Εικόνες". 
Το 1997 πρωτοδημοσίευσε στον Τύπο, τα Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, της προ και μετά-κατοχικής περιόδου, για όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο Ψυχιατρείο, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Νικόλαος Δραγούμης, ο Καμπάνης και άλλοι πολλοί. Το έργο του έχει παρουσιαστεί: στο Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Δήμο Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Ψυχάρη, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στον Πολυχώρο Άγκυρα, στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στη Βιβλιοθήκη Αδαμάντιος Κοραής, στον Ιανό, στο Μετρόπολις και αλλού, τόσο στην Αθήνα όσο και την Περιφέρεια. Το παραμύθι του, το "Δάκρυ του Μουτζούρη παρουσιάστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας και τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. 
Επίσης επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον κατάλογο των παιδικών βιβλίων για τα Δημοτικά Σχολεία. Ανάμεσα στο συγγραφικό του έργο είναι και η επιμέλεια βιβλίων μεγάλων ποιητών, όπως του Άνθιμου Μιαούλη απ τις εκδόσεις "Καστανιώτη". Πρωτοδημοσίευσε στον ημερήσιο Τύπο την ανέκδοτη εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά και επιστολές ανέκδοτες του Καζαντζάκη και του Ελύτη, ενώ το 2011 δημοσίευσε την ανέκδοτη ποίηση του Γεράσιμου Μαρκορά. Έχει κάνει έμμετρες διασκευές θεατρικών έργων όπως το "Παιχνίδι φαντασίας" του Κορνέϊγ, ενώ το θεατρικό του έργο "Κοσμάς ο Αιτωλός" παίχθηκε το 2011 φέτος με τον Δημήτρη Κωνσταντίνου και τη φωνή του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα. 
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες: Χρήστο Νικολόπουλο, Νάκη Πετρίδη, Ανδρέα Αρτέμη, Στέφανο Κοντόπουλο, Αναστασία Παπαδημητρίου, Φίλιππο Περιστέρη και Στάθη Μαραγκό με τον οποίο συνεργάστηκαν στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού "Ισοβίτες" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, αρθρογραφεί με κύρια θεματολογία του την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Έργα του ιδίου:
"Μελλοντικά παρελθόν του σήμερα", ποίηση, Εκδόσεις Τσαπέπα, 1984
"Αντικέρ ιδεών", ποίηση, Εκδόσεις Ειρήνη, 1991
"Τα Φώτα της Πόρσε" διηγήματα, Εκδόσεις Θουκυδίδης, 1993
"Επικηρυγμένη Αίσθηση" ποίηση, Εκδόσεις Θουκυδίδης, 1994
"Θεωρείο στην Κόλαση" ποίηση, Εκδόσεις Δωδώνη, 1996
"Πρόστυχο Φεγγάρι" νουβέλα, Εκδόσεις Διάττων, 2000
"Η Καρδιά του δότη" μυθιστόρημα, Εκδόσεις Άγκυρα, 2006
"Το Δάκρυ του Μουτζούρη" παραμύθι, Εκδόσεις Νίκας- Ελληνική Παιδεία, 2008
"Πέθανα... αλλά σας βλέπω" μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καλέντη, 2008
"Αγαπώ τη Δυσλεξία σου" μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αιγέας, 2010
"Κοσμάς ο Αιτωλός - Φτιάξτε σχολειά - φτιάξτε σχολειά" θεατρικό, Εκδόσεις Δρόμων, 2011
"Να φοβάσαι τον άνδρα...", Εκδόσεις Άγκυρα, 2012.
Επιμελήθηκε τα "Γράμματα στην Αιμιλία" του μεγάλου μας ποιητή Άνθιμου Μιαούλη, Εκδόσεις Καστανιώτη-Διάττων. Έκανε έμμετρη διασκευή "Το παιχνίδι της Φαντασίας" του Πιέρ Κορνέϊγ, για το θέατρο Καισαριανής 2005.
Έγραψε τα θεατρικά: "Πατροκοσμάς, Κοσμάς ο Αιτωλός : "Φτιάξτε σχολειά... φτιάξτε σχολειά..."", με τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, Χρίστο Τσάγκα [2011] και Χρήστο Βερβερούδη [2012]. "Η φωνή της πεταλούδας" με την Τζένη Δριβάλα [2012], ενώ πρόκειται να ανέβουν: "Η σκιά του ειδώλου" και "Στέρηση, Εξάρτηση, Επιθετικότητα".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου