Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

"Αλλέγκρα" του Μίμη Ανδρουλάκη από τις εκδόσεις Πατάκη


Λίγα λόγια για το βιβλίο...

Πέντε απόγονοι ορισμένων εκ των σπουδαιότερων Φιλελλήνων που αναδείχθηκαν κατά τον 19ο αιώνα, αποδέχονται την ανατρεπτική στροφή που παίρνει η μοίρα τους και δηλώνουν "παρών" στην έκκληση για σύσταση ενός σύγχρονου φιλελληνισμού, κόντρα στην "τευτονική αυστηρότητα" των ημερών.
Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, η «Αλλέγκρα», υφαίνει το νήμα της μοίρας δύο γενεών –τις χωρίζουν 200 χρόνια, τις ενώνει το «αίμα»– στο στημόνι του μυστικού συνδέσμου Byron’s Blacks (οι Μαύροι του Μπάυρον) με τον νέο ρομαντισμό – φιλελληνισμό της εποχής μας.


Σχετικά με τον Μίμη Ανδρουλάκη

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης τον Νοέμβριο του 1951. Καταγωγή από το ορεινό χωριό της Δίκτυς Έξω Ποτάμοι καθώς οι κάτοικοι εκείνα τα χρόνια ζούσαν το καλοκαίρι στο βουνό και το χειμώνα παραθαλάσσια. Πατέρας του ο τσαγκάρης Γρηγόρης και μάνα του η Ειρήνη, μοδίστρα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κάνοντας παράλληλα κάθε είδους εργασίες με πιο “ευγενή” τη φροντιστηριακή διδασκαλία μαθηματικών. Εντάχθηκε στην αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια στην Κρήτη ίσως -όπως λέει- “γιατί ήταν η μόνη που δε μας έκανε να ντρεπόμαστε για τη φτώχεια μας”.

Οι περιστάσεις, η κλίση του, η εμμονή του σε μια παθιασμένη αυτοδιδακτική μέθοδο καθώς και ευρύτερες κοινωνικές και υπαρξιακές ανάγκες τον οδήγησαν από τη νεότητά του σ’ ένα διανοητικό σταυροδρόμι, στο σημείο συνάντησης διαφορετικών κλάδων της γνώσης, σε μια διαρκή προσπάθεια να πέσουν τα τείχη ανάμεσά τους.

Κυριότερα έργα του είναι:

Αλλέγκρα (2014), Ο κόκκινος κάβουρας (2013), Όπλων Κρίσις (2012), Έτσι κάνουν όλες (2011), Η Έβδομη Αίσθηση – troika Μοίρα (2010), Ε! Πρόεδρε (2009), Λευκό Κοτσύφι, blue tree, Μαύρο Καράβι (2008), Θηλυκό Πόκερ (2006), Ζητούνται Αλχημιστές (2005), Βαμπίρ και κανίβαλοι (2004), Τάνγκο του Τσε – Από την Τάνια στην Τίνα (αφήγημα για την παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα, 2002), Η γυναίκα της όγδοης μέρας, (Μυστικός έρως – Απόκρυφος βίος) (μυθιστόρημα, 2001), Μν (γυναικείο αντιμυθιστόρημα, 1999), Το χαμένο μπλουζ (μυθιστόρημα, 1997), Ο Μυστικός Νοέμβρης (μυθιστόρημα, 1996), Ο σωσίας και οι δαίμονες του πάθους (1995), The Dream – Σκιές στην Αθήνα (1994).
Παλαιότερα πολιτικά και ιδεολογικά έργα του είναι: ΜΕΤΑ (Νέα Σύνορα, 1992), Ο σοσιαλισμός στο κατώφλι του 2000 (Σύγχρονη Εποχή, 1983), Σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση και γραφειοκρατία (Σύγχρονη Εποχή, 1982), Προβλήματα του Κράτους (Σύγχρονη Εποχή, 1979)
Με το μυθιστόρημά του “Κόκκινος Κάβουρας” (2013) και πρόσφατα με το Αλλέγκρα (2014) εγκαινιάζει ένα νέο πέμπτο κύκλο έργων: “ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι”.
Στο παρελθόν απασχολήθηκε για μια περίοδο στον ιδιωτικό τομέα στην οικονομική ανάλυση – πρόγνωση – αξιολόγηση κινδύνων. Έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ και πειραματίστηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του Flash 96.0 (1995 – 2004) σε μια νέα μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής στη διασταύρωση διαφορετικών μορφών λόγου. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα ειδικά για το ραδιόφωνο και διαμόρφωσε μια μουσική ραδιοφωνική βιβλιοθήκη για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου